Çocuklarda Ç(alma) Davranışı

Çalma eyleminin her yaş dönemi için olumsuz ve problemli bir davranış olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak çocukluk döneminde bu davranışın altında yatan sebeplerin iyi gözlemlenmesi gerekir.

Çocukluk döneminde bu davranışın sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Özellikle okul öncesi dönemde benmerkezci bir yapıya sahip olan çocuk ( her şeye sahip olma isteği, sadece kendi isteklerinin kabul edilmesi ihtiyacı olan ve eşyalarını başkalarıyla paylaşmaktan kaçınan çocuk) bu dönemde de gördüğü ve beğendiği her şeyin kendisine ait olmasını isteyebilir.
  • Ev ortamında yeterince ilgi görmeyen ve günlük ihtiyaçları karşılanmayan çocuk, bu davranışla ilgiyi üzerine çekmek isteyebilir.
  • İnatçı ve sinirli bir yapıya sahip olan çocuk, kendisinden bir şeyler bekleyenleri (anne-baba, öğretmen) bu şekilde cezalandırmak isteyebilir.
  • Stresli bir ortamda büyüyen çocuk ( ebeveyn kavgalarına şahit olmak, kendisine verilen sözlerin çoğunlukla tutulmaması, hatalı davranışlarının cezalandırılması fakat başarılarının yeterince ödüllendirilmemesi...), sosyal ortamda bu ve eşlik eden davranış bozukluklarını edinmiş olabilir.

Ailelere Öneriler

  • Çocuğunda bu davranış olan ya da olmayan tüm ebeveynler için en büyük adım, çocuğa ''benim'' ve ''başkasının'' kavramlarını öğretmektir. Ancak burada atlanmaması gereken en hassas nokta, bunu öğretme aşamasında çocuğa ait olan her eşyanın kullanımı için çocuktan izin isteyerek çocuğa model olmaktır.
  • Bunun dışında başkasına ait şeyleri izinsiz almanın doğurabileceği sonuçlar konusunda çocukla konuşmak ve konu hakkındaki fikirlerini alarak çocuğun konuya dahil olduğundan emin olmak da bir başka yararlı adımdır.
  • Davranışların devam etmesi durumunda çocuğa yaşına uygun olarak bunun sorumluluğu aldırılabilinir. ( para biriktirip ödemesi vs) Gerekirse bir psikiyatriste başvurulabilinir.

Ancak hiçbir durumda çocuğa olan sevginin azalacağına yönelik söylemlerde ve davranışlarda bulunulmamalıdır.