OTİZMDE BESLENME ve BESLENMENİN PSİKİYATRİK ETKİLERİ

Kurucumuz Dr Gülçin Babaoğlu Yaşar Eğitim Ve Kültür Vakfı’nın düzenlediği  OTİZMDE BESLENME ve BESLENMENİN PSİKİYATRİK ETKİLERİ konulu panele katıldık. 
Otizm farkındalığını artırmak amacıyla düzenlenen panelin oturum başkanlığını Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar yaparken; Fitoterapi ve Akapunktur Uzmanı, Bahçeşehir Üniversitesi Fitoterapi Eğitim Koordinatörü Dr.Ümit Aktaş, Otizm Medikal Enstitüsü Medikal Direktörü, Nükleer Tıp Uzmanı Dr.Cem Kınacı, AnkaraÜniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Aslı Uçar ve Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr.Deniz Şimsek panele konuşmacı olarak katıldı.
Beslenmenin sağlık üzerine etkisinin anlatıldığı panelde, otizmli bireylerin beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerle otizmin gelişmesinin durdurulabileceği konuşuldu.Panelin açılış konuşmasını Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar yaptı. Selim Yaşar konuşmasında; “Otizm çağın hastalığı. Otizm oranı bugün her 60 çocukta 1. Beslenme konusu otizm için çok önemli. Bağırsak ve beyin arasında çok ciddi bir ilişki var. Beyindeki düşünceler bağırsakları, bağırsaklardaki sorunlar da beyni doğrudan etkiliyor.” dedi.
Konuşmacılardan Dr.Ümit Aktaş “Otizm ve Beslenme” başlıklı sunumunda gıdaların insan vücuduna ve özellikle beyne olan etkisine vurgu yaptı. “ Vücudumuzun dışarıyla kurduğu ilişkide beş duyu organı kadar bağırsak da etkilidir. Bağırsağın düzenli çalışması bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağırsağı düzene koymadan hiç bir hastalığı tedavi edemezsiniz. diyerek bağırsağın önemine vurgu yaptı.
Dr.Cem Kınacı ise vücudu tanımanın önemini anlattığı “Otizmde Eşlik Eden Medikal Sorunlar” konulu konuşmasında: “Vücudumuzu yeterince tanımıyoruz. Vücudu tanıyarak ve ona uygun beslenme düzeni oluşturarak hastalıkların önüne geçebiliriz. Yanlış beslenme bağırsak florasının bozulmasına neden olur. Bağırsak florasının bozulması, otizmin de içinde bulunduğu çok sayıda hastalığın sebebidir.” dedi. 
Doç.Dr.Aslı Uçar, “Otizm Spektrum Bozukluğunda Beslenme Yaklaşımları” başlıklı konuşmasında “ Beslenme sorunu bireyin fiziksel gelişimini doğrudan etkiler. Beslenmeyi kontrol etmek, bireyin otizmden kaynaklı olumsuz davranışlarını azaltır. Otizmli bireylerde bağırsak geçirgenliği fazladı. Doğru sindirim düzeni olmayan bireylerde gıdalara bağlı olarak otizmden kaynaklı olumsuz davranışlar artar.” diyerek beslenmenin fiziksel ve bilişsel gelişime olan etkisinin altını çizdi.
“Otizmde Beslenme ve Bağırsaklar Önemli mi?” konusunda konuşan Uzm.Dr.Deniz Şimşek, her gıdanın bedene uyum sağlamadığını belirterek; “Yediğiniz gıdanın kimyasının bedeninizle uyumu çok önemlidir. Örneğin; üç öğün beslenme düzeni herkes için doğru olmayabilir. Beslenmeyi bir ödül sistemi olarak görmek yanlıştır. Vücudun ihtiyacı olanı sağlamak, ihtiyacı kadar ve kaliteli beslenmek önemlidir.” dedi.
Ailelerin, eğitmenlerin ve öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği panelin sonunda Oturum Başkanı Selim Yaşar, panelistlere günün anısına plaket takdim etti.
Bizde Nisan ayı içinde bu panelde aldığımız bilgileri ailelerimiz ile paylaşacağız.