Dr Gülçin Babaoğlu GAPS Bağırsak ve Psikoloji Sendromu için Doğal Tedavi Yöntemlerini Semineri

Dr Gülçin Babaoğlu GAPS Bağırsak ve Psikoloji Sendromu için Doğal Tedavi Yöntemlerini velilerimize anlattı.

​GAPS Diyeti & Tedavisinin öncelikli amacı tamamen, bağırsakların ve sindirim sisteminin sağlığına yöneliktir.

Bağırsak sağlığı için birinci ve en temel nokta bağırsak florasındaki bakteri dengesini sağlamaktır. Sağlıklı bir bağırsakta Probiyotik adı verilen faydalı bakterilerin oranının yüksek, hastalık yapıcı patojen bakteri ve mantarların oranının ise daha düşük seviyede olması gereklidir. GAPS hastalarının tümünde ise patojenik flora oranı olması gerektiğinden daha fazladır ve bağırsak flora anormalliği vardır. Bu nedenle, GAPS Beslenmesinde, probiyotik sağlayan fermente gıdalar ve hazır probiyotikler son derece önemlidir ve diyette önemli bir yeri vardır. Diğer yandan da, patojenleri besleyen ve onların çoğalmasını sağlayan karbonhidratlara yani şekerli ve nişastalı gıdalara diyette asla yer verilmez.

GAPS Tedavisi-Diyetinde ikinci önemli nokta; Leaky Gut Syndrome adı verilen sızdıran bağırsak yapısına sebep olan, ince bağırsak duvarındaki hasarı ve geçirgenliği iyileştirerek; toksinlerin, sindirilmeyen besinlerin, ağır metallerin, böcek ilacı gibi kimyasalların, katkı maddelerinin bağırsak çeperinden kana geçişini engellemektir. Böylece; bağırsak astarındaki hasar iyileşerek bağırsak geçirgenliği ve ve bağırsak geçirgenliğinden kaynaklanan gıda intoleransları ortadan kalkar; beynin, bedenin, bütün organların ve dokuların toksinlenmesi engellenmiş olur. Psikoloji sendromlarının ve psikiyatrik hastalıkların nedeni olan beynin toksinlenmesi ile fizyolojik hastalıkların temel nedeni olan bedenin toksinlenmesiortadan kalktığı için iyileşme sağlanır.

Üçüncü önemli nokta ise; detoksifikasyon yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleriyle hem var olan toksinlerden vücudu arındırmak, hem de yeni toksin girişinden vücudu korumaktır.

GAPS TEDAVİSİ-DİYETİNİN BİLİMSEL TEMELLERİ (Bu bölüm bilgilerine yeni eklemeler yapılacaktır)
GAPS Tedavisi ve Diyetinde önerilen her uygulamanın temelinde bilimsel bir gerçeklik vardır ve önerilen her uygulama bilimsel temellere dayanmaktadır. GAPS Kitabında satır aralarında geçiyor gibi görünen en kısa cümle bile son derece önemlidir ve bilimsel dayanağın sonucudur.

GAPS Diyeti; Spesifik karbonhidrat diyetinin (SKD) Dr.Natasha Campbell-McBride tarafından geliştirilmiş halidir. Şeker ve nişastaya diyette yer yoktur. Çünkü; nişasta GAPS'lı bir bağırsak tarafından fermente edilip sindirilemediği için, yapışkan bir hale gelip patojen bakteri ve mantarların gelişmesi için uygun bir ortam yaratır. GAPS Diyetinde en büyük nişasta kaynağı olan tahıllar olmadığı için, glüten yer almamış olur ve bu nedenle GAPS diyeti aynı zamanda glutensiz diyettir. Böylece GAPS hastaları en önemli nörotoksin olan glütenomorfinden korunmuş olurlar.

GAPS diyeti, tek moleküllü (fruktoz, galaktoz, glikoz vb.) şeker dışındaki çift moleküllü şekerlere(laktoz, sakkaroz) izin vermez. Çünkü; tek moleküllü olmayan şekerler GAPS lı bir bağırsak tarafından sindirilemez ve aynı zamanda şekerler; GAPS hastalarında yaygın olarak bulunan Candida ve diğer mantarlar tarafından; hem beyin hem de vücut için toksin olan alkol (etanol) ve yan ürün olarak da asetaldehide dönüşürler. Spesifik karbonhidrat diyeti temelli olan GAPS Diyeti hastayı bu iki nörotoksinden de korumuş olur.

Süt ürünleri ise, GAPS Beslenme Programındaki "Süt ürünlerine başlama planı" doğrultusunda diyete dahil edilir. Fakat diyetin ilk aşamalarında; saflaştırılmış tereyağını (ghee), kefir ve yoğurdun süzülmesiyle elde edilmiş peynir altı suyunu (whey) çoğu GAPS hastası tüketebilir. Böylece hastanız, sindiremediği laktozdan ve kazeinden, dolayısıyla da önemli bir nörotoksin olan kazomorfinden de korunmuş olur.

Son derece besleyici olan GAPS Diyetinde; gıda takviyeleri değil, gıdanın kendisi kullanılır. Gıda takviyesi kullanımı en asgari düzeye indirilmiştir. Çünkü insan vücudu; doğal besin formundaki vitaminleri, mineralleri vb. tanıyıp kullanmak üzere tasarlanmıştır ve bu nedenle besinlerin doğal formunda tüketilmesi önemlidir. Ayrıca tablet veya kapsül şeklinde olan besin destekleri, GAPS hastalarının zaten enfeksiyonlu ve hasarlı olan bağırsak astarını iyice tahriş ederek iyileşme sürecini de olumsuz etkileyebildiği için, gida desteklerinin sıvı formunda olması tercih edilir.

Diyetin ilk aşamalarında lifli gıdalar asgari düzeye indirilmiştir. Çünkü; GAPS hastalarının bakteri dengesi anormal olan bağırsakları, lifleri başarılı bir şekilde sindiremez. Sindirilmeyen lifler ise, patojen bakteriler için bir yaşam alanı oluşturur ve bağırsak duvarındaki enfeksiyonu ve hassasiyeti artırır. Bu nedenle, lifler GAPS diyetinin ilk aşamalarında yoktur. Bağırsaklar iyileştikçe ve GAPS Beslenme Programı doğrultusunda yavaş yavaş diyete eklenir.

GAPS Beslenme Programında yer alan ve izin verilen yiyecekler, hassasiyet testinde pozitif çıkması durumunda, küçük miktarlarla ve teker tekerdiyete eklenir.Hastanın tolare edebilme durumuna bağlı olarak diyette kalır veya geçici olarak kaldırılır, belli bir süre sonra tekrar diyete eklenir. Tolare edebilmek demek; gaz, şişkinlik, kabız, ishal, hazımsızlık, bulantı, alerji, uykusuzluk vb. gibi fizyolojik durumların; öfke, sinirlilik, anksiyete, hiperaktivite vb. gibi psikoloji sendromlarının olmaması demektir.


www.gaps-destek.com