Terapide Çocuk ve Oyun

Nasıl ki yetişkin terapisinde duyguların dışa vurumu konuşarak sağlanıyorsa; çocuklarla sürdürülen terapilerde de oyun, çocuğun duygularını ve iç problemlerini dışa vurması yönünde olanak sağlar.

- Çoğu zaman oyun oynamak ebeveynler tarafından yalnızca çocuğun yaşı gereği ortaya çıkan bir aşama olarak görülür. Oysa ki henüz kendini sözel olarak ifade edemeyen bir çocuk için oyun kendi düşüncesini, korkularını, sıkıntılarını, yaşadığı travmaları, olayları algılayış biçimini ve günlük yaşamda öğrendiklerini kendi dünyasında nasıl yorumladığını göstermede en etkili ve doğal yoldur. Çocuğun terapi esnasında seçtiği her oyuncağın ve bu oyuncaklarla kurduğu oyunların bir anlamı vardır. Bu yüzden özellikle 3-10 yaş arası çocuklarla yapılan terapilerde amaç önce uygun iletişimi kurarak güven ortamı yaratmak, sonra çocuğa oyun oynayabileceği özgür bir alan yaratmaktır.

- Oyun terapisi özellikle travma, fobiler, hayat koşullarına uyum sağlama ( boşanma, hastalıkla baş etme), okula uyum sağlama, kıskançlık, agresyon ( sinirlilik hali/ hırçınlık) gibi konularda tercih edilir.

Psk.Nağme Nur Güneşkaya