Az Gören ve Görme Engelliler Destek Eğitim Programı

Görme yetersizliğinden çok ağır derecede etkilenen, mutlaka kabartma alfabeye (Braille) ya da konuşan kitapların kullanılmasına ihtiyaç duyan bireyler ile büyütücü araçlar yardımıyla ya da büyük puntolu yazılı materyali okuyabilen bireylere;  temel yaşam becerileri kazanmaları, bağımsız hareket edebilmeleri, sosyal gelişimlerini sağlamaları, bilişsel hazırlık ve akademik becerilerini geliştirmeleri,  günlük yaşam, özbakım becerileri kazanmaları, görsel, dokunsal ve işitsel algı ile ilgili becerileri geliştirmeleri, iletişim becerilerini geliştirmeleri için çalışmalar yapmaktayız. 

AZ GÖREN EĞİTİMİ, TOTAL GÖRME KAYBI, BRAİLLE ALFABESİ, BAĞIMSIZ YAŞAM

Çok özel bir gün

 

Braille alfabesini okumayı yazmayı öğrendiğimiz öğretmenimiz İstanbul dan bizleri ziyarete geldi. Görme destek eğitimi alan ailelerimize çocuklarını nasıl desteklerlerse ileride bağımsız, kendi kendine yeten meslek sahibi bireyler olabilirler ile ilgili düşüncelerini tecrübelerini aktardı. Öğretmenimiz ile birlikte Alaattin amcamız da gelmişti ki ayrı bir mutluluk. Alaattin amca 50 yaşından sonra görme yetisini kaybetmiş . Yılmamış bizimle birlikte o da bir yıl boyunca kurstaydı ve braille alfabesini birlikte öğrendik.  Kendisi çocuklarımıza azmin neleri başarabileceğini göstermek açısından muhteşem bir örnek oldu. Öğretmenimizi ve Alaattin beyi ağarlayabildiğimiz için çok mutluyuz.

 

Şu an için kurumumuzda 4 öğretmenimiz Braille alfabesi okuma yazma becerisine sahip olduğunu gösterir sertifikaya sahiptir. 

Görme ve Az Gören Destek Eğitimlerimiz - Bağımsız Yaşam Çalışmalarımız

Bugün görme grubumuzla market çalışması yaptık. Okuldan markete gidiş rotasını, trafik kurallarını çalıştık. Markete geldikten sonra ürün tanıma, raf dolaşma, hangi ürünün hangi rafta ve marketin hangi bölümünde olduğunu bulma çalışmaları yaptık. Üstelik paramızı da kendimiz ödeyip aldıklarımızı kendimiz poşetledik :)

Görme Engelli Öğrencilerimizn Bağımsız Yaşam Çalışmaları

Düz yollarda bastonunun ucunu çapraz tutarak çapraz baston tekniği ile kaldırımda bağımsız olarak yürüme çalışmaları
Eli ile duvar takipi yaparak yürüme çalışmalarımız
Ve tüm bu çalışmalarımızın sonucunda öğrenci miz kendi evlerinin yakınında olan market, fırın, okul bahçesi ve park alanlarına tek başına baston kullanma tekniklerini uygulayarak bağımsız olarak gidebilmektedir
Ve son olarak tabiki eğlence parkın içerisinde çeşitli spor egzersizleri ve kaydırakta olan merdivenleri tek tek kendisi bastonu ile çıktı ve kaydıraktan kayarak keyifli saatler yaşadık
Taşlı, çakıllı, kumlu yollarda yolda yürürken takılmadan, çarpmadan gidebilmesi için sarkaç baston tekniği kullanarak bağımsız olarak yürüme çalışmalarımız aynı zamanda yine diğer eliyle duvar takibi yapma çalışmalarımız

Az Gören Destek Eğitimlerimiz - Bağımsız Yaşam Çalışmalarımız

Önce markete gidiyoruz. Marketten alacağımız meyve suyunu seçiyoruz.
Şimdide alacağımız çikolatayı buluyoruz. Bu aldıklarımızın parasını ödemek lazım.
Aldıklarımızın parasını kasiyer ablaya ödüyoruz.
Market alışverişi sonrası eğlence zamanı. Parkta gönlümüzce eğleniyoruz. 

Az Gören Eğitimi

Görme grubundan selamlar gizli bir keşifteydik bugün, rozetlerimizi takıp izci olduk.
Ormana gizlice girip hayvan seslerini dinledik.
E ormana gelmişken onu hissetmemek olmaz, çoraplarımızı çıkartıp yerin kum mu çimen mi yoksa taş mı olduğunu tahmin ettik.
Sonrası her zamanki gibi oyun ve eğlence :)

Az Gören Eğitimi - Işığın Peşinden Gidiyoruz

Görme grubundan selamlar gizli bir keşifteydik bugün, rozetlerimizi takıp izci olduk.
Ormana gizlice girip hayvan seslerini dinledik.
E ormana gelmişken onu hissetmemek olmaz, çoraplarımızı çıkartıp yerin kum mu çimen mi yoksa taş mı olduğunu tahmin ettik.
Sonrası her zamanki gibi oyun ve eğlence :)